Stop madspild

Et af de helt store steder vi kan spare på vores penge og vores ressourcer er ved at tænke over hvordan vi forbruger vores varer.

At smide noget ud nogen kunne have spist er forkert, forkælet og helt forfærdeligt når der er mennesker i vores eget land der ikke får mad på bordet hver dag.

Vi griner af vores barndom herhjemme fordi rester tit var på menuen i begge vores hjem.

Men vi prøver virkelig at skabe rester der er lækre og som så meget andet herhjemme i den her rejse er der gået lidt sport i at skabe noget lækkert ud af resterne som alle kan nyde med velbehag.

Vores restebrød er en kæmpe success de fleste gange og pigerne har opdaget at de er blevet snyde-fodret med grøntsager hele deres barndom for kødsauce, lasagne og pizza sauce har altid været vores måde at bruge rest grøntsager på og den bedste måde at stoppe madspild.

Herunder finder du de opslag der allerede er lavet omkring madspilds ideer og jeg vil elske hvis du kommer med dine ideer også. For her er virkelig et sted hvor vi kan spare på vores penge og bruge dem på nogen af de sjovere ting i verden.

Vores køkken

Pigerne har altid været med i køkkenet og det nyder vi godt af herhjemme efterhånden. De er 100% selvkørende i køkkenet, og kan sagtens lave komplicerede retter. Magne har samme glæde ved at hjælpe og han er også ret god til at komme med ideer til vores madplaner om søndagen.

For der hvor vi har oplevet skaber mindst madspild er planlægning af vores måltider. Man kan nemt købe en masse grønt hjem fordi det ser lækkert ud men når man så sidst på ugen er nødt til at smide det hele eller det halve ud er det spild af gode råvarer og ikke mindst penge.

Vi har brugt måling som et af de primære værktøjer til at få måltiderne til at være tilpassede vores families behov for mad. De målinger jeg har sat på er målinger vi før har brugt. Vi har dog siden opslaget med vægten ændret vores mængder herhjemme til at indeholde langt flere grøntsager og mindre kød og endda også indført dage uden kød.

Det er blandt andet pigerne der har lavet kødfrie måltider i skolen, men også et forsøg på at vise at det faktisk ikke behøver være det store kødgilde hver dag.

Vi er ikke veganere eller hysteriske og gør det ikke for at redde dyrene for vi kan virkelig godt lide kød herhjemme. Men der findes faktisk rigtig meget vegansk mad som smager vanvittig godt. Og så er det sundt for vores helbred at få mange flere grøntsager blandet ind i vores kost. Og det er jo ikke en hemmelighed at vores kost ikke altid har været til den sunde side – slet ikke de sidste par år hvor vi har gjort rigtig meget brug af det er også synd for mig kagen, chokoladen og alt det der trøster vores hjerter men også gør stor skade.

Vi er ikke glade for at smide mad ud – før hen havde vi altid et par katte som kunne spise vores rester. Men de kan desværre ikke overleve herude. Så vi har måtte finde alternativer til at undgå at smide mad ud.

Vi taler rigtig meget om stop madspild og affald herhjemme. Hvordan undgår vi det, hvordan bruger vi de rigtige produkter. Altså det der passer til os.

Jeg ville elske at være selvforsynende men jeg har simpelthen ikke evnerne til at anlægge en lækker urtehave og passe den, med den tid som jeg har til rådighed lige nu. Men det skal nok komme en dag sammen med høns og drivhus.

Madplaner

Madplaner er en fast rutine herhjemme hvor alle deltager med at planlægge. De store har en maddag og Magne deltager når han har lyst. Ofte spiser han meget af sin aftensmad mens han laver mad. Men prøvesmagning er også en vigtig del af køkkentjansen. Og en god måde at få lyst til at smage på de forskellige ting.

Rutinerne er vigtige i en børnefamilie, strukturen er også vigtig så man ikke falder i de der fælder med junk food og nemme usunde måltider.

Et godt værktøj til madplaner er en Tøm køleskabet søgefunktion. Den her side kan være til inspiration https://www.webopskrifter.dk/tom-koleskabet/

Når vi laver madplaner tænker jeg tit på at jeg har en halv pose kartofler til overs så de skal bruges til to måltider i løbet af ugen. Det tager tid men planerne kan jo gemmes og trækkes frem igen. Men det har gjort at vi ikke smider så meget ud mere som vi gjorde før. OG nu hvor vi er blevet bevidste om alle de lækre ting vi kan skabe ved at bruge vores rester har vi næsten kun det vi skærer væk tilbage til komposten.

Det vigtige i det her for os er at vi er sammen om at lave det hele og de vaner og rutiner vi skaber for vores børn er med til at give dem indsigt i hvordan de selv kan tage de gode vaner med i deres fremtidige liv udenfor reden….

Vi skaber den næste generation og den skulle gerne være en bedre version af os.

Vi indsamler Cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site er du indforstået med det.  

0
    0
    Din ordre
    Din kurv er tomTilbage til køb