Stofbind og menstruationscup

Stofbind og menstruationscup lyder ved første tanke ikke som noget rart. Men ikke desto mindre vinder det mere og mere ind hos de danske kvinder. Herunder vil jeg guide dig igennem brugen samt fordelene ved at bruge stofbind og menstruationscup.

Økonomi og miljø

Kvinder bruger i snit et sted mellem 12-15.000 engangsbind eller tamponer i den tid de er fertile. Som er et sted mellem 40-50 år. Prisen på engangsbind og tamponer varriere fra 0,50 øre til 2,5 kr og giver ikke en vanvittig økonomisk besparelse. Men i de unge år kan hver en krone sparet betyde meget for økonomien.

Tamponer og hygiejnebind bidrager med meget affald på de danske lossepladser.

Der hvor det batter er miljøet 12-15.000 hygiejnebind, tamponer + emballage sendes på affaldsstationen pr. kvindes fertilitetsperiode. Det fylder en del og er ikke let nedbrydeligt. For ikke at tale om den industri der står bag produceringen af bind og mængden af kemikalier osv. der bruges.

Stofbind købes i en passende mængde 8-15 stk. Denne investering holder i lang tid. Herudover afholdes der udgifter til vask og sæbe. Jeg vasker mine sammen med husholdningens kogevask og bruger ikke mere strøm, vand eller vaskemiddel end hvis jeg vaskede normalt. Hvis man ønsker at vaske separat, er der en udgift hertil. Dette er dog ikke nødvendigt da det ingen betydning har for vasketøjet.

Stofbind og menstruationscup er derfor et bedre alternativ til miljøet og ikke mindst til Den lille frøken.

Den glade lille frøken

Mange oplever ubehag ved menstruation og brug af hygiejnebind som man tror hænger sammen med selve menstruationen. Det kan blandt andet være

 • Kløe
 • Lugt
 • Stor blødning (øget udflåd)
 • Varmt og fugtigt miljø
 • Smerter og hævelse
 • Rødme
 • Svien
 • Smerter
 • Bløde igennem eller udenfor bindet

Nogle af disse punkter kan hænge sammen med mange af de tilsætningsstoffer der er kommet i hygiejnebind og tamponer for at gøre dem til det de er.

Den lille frøkens velbefindende afhænger meget af hvad man udsætter hende for. De mange blegemidler, parfumer og andet skidt der bruges foruden den plasticpose man kommer hende i gør at hun arbejder på højtryk for at rense sig selv og ånde igennem en pose.

Vi er jo alle forskellige og har forskellige tolerance af de forskellige produkter – derfor er der også stor forskel på hvordan man oplever skiftet. Men jeg kan garantere at Den lille frøken er taknemmelig på den lange bane sammen med din pengepung og ikke mindst miljøet.

Stofbind og menstruationscup er derfor et bedre alternativ til Den lille frøkens velbefindende.

Stofbind

Stofbind indeholder ikke skadelige stoffer – hverken duft, lotion bindemidler og andet der er med til at gøre indeklimaet hos Den lille frøken fugtigt og medføre svamp, lugt, kløe og ubehag. Kun det vaskemiddel du vælger at bruge, kan have indflydelse her. Her vil jeg anbefale at du bruger noget neutralt ude parfume og undlader at bruge skyllemiddel.

Stofbindet fylder en smule mere end hygiejnebind, men det er en blød følelse og da stoffet er åndbart føles det ikke som at blive lukket inde i en plasticpose.

Den lille guide

Du bruger bindet på samme måde som du bruger hygiejnebind de sættes fast vha. trykknapper i dine trusser. Når du skal skifte, kan du gøre flere ting

 • En spand til stofbind med lidt koldt vand i. Den kan stå på badeværelset eller vaskerummet så kan du vaske efter behov.
 • Et hurtigt skyl under den kolde hane og i en wetbag og så i vaskemaskine efter behov.
 • Direkte i wetbag og i vaskemaskinen efter behov
 • Direkte i vaskemaskinen
 • Nogen anvender pletfjerner

Du kan lukke bindet sammen og ligge i wetbaggen. Når du skal vaske det, løsner du trykknappen og smider det i maskinen. Helt uden at se eller røre ved den ubehagelige del af bindet.

Bindene skal vaskes på mellem 60-90 grader nogen kan tumbles bagefter.

Hvad gør man så når man er ude? Det er et af de spørgsmål jeg tit får. Jamen jeg har da bare en wetbag med i tasken og skifter bindet hvis det er nødvendigt. Det lugter ikke. Er jeg længe væk vil jeg lige hælde lidt koldt vand på. De kan ikke opbevares længe med vand på.

Egentlig ikke den store forskel fra brugen af hygiejnebind. Bortset fra man ikke smider dem i skraldespanden, men tager dem med hjem i vaskemaskinen.                                                                                                  

Cup

Ava shop forhandler cuppen fra Fair squared som er en bæredygtigt og bio-nedbrydelig menstruations kop, lavet af 100% ren naturgummi fra Horana Fair Rubber plantagen i Sri Lanka. Den findes i 4 forskellige størrelser som du kan læse mere om i butikken.

Cuppen indføres og danner vakuum og holder på blodet til den tømmes efter behov ca. 3-4 gange i døgnet. Der er udførlig brugsanvisning med de fleste ellers kan de findes på nettet. Stilken kan klippes til hvis den genere. Når du skal tømme den, skal den lirkes ud og indholdet hældes i toilettet. Hvorefter den skylles under vandhanen og føres tilbage igen. Du kan sagtens bruge den i svømmehallen, dyrke sport og sove med den.

Den har en lang holdbarhed og kan bruges i op til 10 år. Nogen skifter før fordi den kan tage farve ved længere tidsbrug.

Rengøring

Før og efter brug anbefales det at koge din cup dette kan gøre vha. en stor kop og kogende vand fra elkedel eller lign. Du kan også koge i gryde her skal du bare være obs på at den ikke hænger fast i bunden og smerter.

Du kan også vaske den med intimsæbe beregnet til formålet. Hos Ava shop finder du en sæbe beregnet til at vaske cuppen i.

Ofte bruges stofbind og menstruationscup samtidigt som en ekstra sikkerhed.

Da materialet er lavet af medicinsk silikone, burde de fleste kunne tåle dem. Dog skal du være obs på ubehag og tage den ud hvis du mærker noget ubehageligt.

Har du spørgsmål vedr. stofbind og menstruationscup skal du være velkommen til at skrive til mig. Jeg vil forsøge at svare så godt jeg kan eller henvise dig til steder hvor du kan hente hjælp.

Min personlige historie

Er du også træt af at bløde igennem og have ubehag når Tante Rød er på besøg? Med lidt overvindelse kan du nemt skifte bind og tamponer ud med stofbind og menstruationscup. Også selvom du lige nu tænker ”Det er simpelthen for klamt”

Jeg har personligt selv stået og tænkt ”Ej, det er simpelthen alt for klamt til mig” ”skal de i vaskemaskinen….med mit tøj???? ADDDDD.” ”Skal man så tømme den der cup?” Osv osv. Sikkert alle de tanker du lige nu også har.

Men nu skal du høre min historie. Jeg er i dag vanvittig glad for mine stofbind og jeg kommer aldrig nogensinde til at stoppe min lille frøken ned i en plastikpose nogensinde igen. Jeg har nemlig fået en kæmpe åbenbaring.

Jeg opdagede allerede første gang jeg prøvede et stofbind, at hele min lille frøken ikke opførte sig den plejede ved menstruation. Jeg er supersart i huden og kan ikke ret godt tåle parfume. Havde aldrig rigtig tænkt tanken at det kunne have indflydelse på noget som helst i den region. Men det skal jeg lige love for det havde. Jeg har altid været hævet, øm, kløende og utilpas når jeg havde menstruation. Jeg havde et stort flow og der var sådan generelt utilfredshed hos den lille frøken.

Det stoppede allerførste gang jeg tog et stofbind på. Som i, jeg havde en helt normal menstruation hvor jeg faktisk glemte at jeg havde det for der var jo ikke nogen som helst former for ubehag. Jo lidt murren og følelse af at skulle have sin menstruation. Men ellers INTET som helst.

Hvordan kan det så være?

 • Et hygiejnebind er lavet af plastik når vi lukker huden inde i plastik forsøger huden at ånde igennem plastik det er meget svært. Så huden begynder at svede og kæmpe for at få luft.
 • Et hygiejnebind er fyldt med blegemidler, parfumer, balsam og en masse andet kemi som især min hud reagerer på. Min lille frøken kæmpede for at fjerne det dårlige ved at danne mere udflåd som øgede eller fortyndede mængden af mit flow.

Så i grove træk forsøgte jeg at kvæle min lille frøken samtidig med at give hende en allergisk reaktion hun lige kunne hygge sig med i en uges tid.

Så måske egentlig ikke noget at sige til hun var lidt sur. Men aldrig nogen sinde mere skal hun udsættes for det.

Og så har jeg i øvrigt ikke noget affald liggende i skraldespanden der kan blive glemt og lugte….

For mig er den store gevinst i det her skift ikke miljøet eller for min samvittigheds skyld det er helt og holdent til ære for min lille frøken.

Vi indsamler Cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site er du indforstået med det.  

0
  0
  Din ordre
  Din kurv er tomTilbage til køb